Ga je straks op sollicitatiegesprek? Dan volgt er hopelijk een moment waarop je over je loonpakket zal moeten onderhandelen. In deze blog geven we je graag enkele nuttige tips over hoe je dit best aanpakt.
Tip 1: Begin niet meteen over je loon
Je salaris is een gespreksonderwerp voor op het einde van de sollicitatieprocedure. Snij het thema pas aan wanneer je voelt dat ze je daadwerkelijk aan boord willen hebben. Hou de boot ook wat af als de werkgever er zelf te vroeg over begint.
Tip 2: Noem niet als eerste een bedrag
Noem tijdens de loonhandelingen nooit als eerste een salarisbedrag. Geslepen werkgevers zullen de bal altijd in jouw kamp leggen, maar tracht hem terug te kaatsen: “jullie hebben vast wel een bedrag in gedachten.” Mocht je er toch niet onderuit kunnen, vraag dan 10% meer dan wat je in gedachten had. Zo landen jullie misschien precies bij wat je zelf voor ogen had. Werkgevers kennen het maximumsalaris, maar hopen vaak dat je het voor minder wilt doen. Daartussenin zit je speelruimte. Betreft het een startersfunctie? Dan heb je wellicht maar weinig onderhandelingsmarge.
Tip 3: Overdrijf niet in je eisen
Kom niet met irreëel hoge looneisen aandraven. Je moet de job in de eerste plaats écht graag willen, dus straal dit ook uit. De salarisonderhandelingen mogen het gesprek niet overheersen. Leg er dus niet al te veel nadruk op en tracht goed aan te voelen waar de grenzen liggen. Wees niet té onbuigzaam en overschat jezelf niet.
Tip 4: Maak je huiswerk vooraf
Onderzoek op voorhand wat de gangbare loonpakketten zijn voor iemand met jouw profiel, voor de functie in kwestie, in de sector en in het bedrijf. Referenties en enquêtes ter zake vind je in overvloed op het internet. Steek je licht ook eens op bij iemand met een gelijkaardige functie uit je eigen netwerk. Als de functie onder een cao valt, heb je minder onderhandelingsmarge. Dan word je immers ingedeeld in een loonschaal. Enkel de marge binnen deze schaal is dan bespreekbaar.
Tip 5: Bekijk het totaalpakket, niet enkel het loon
Staar je niet blind op een loonbedrag, maar bekijk het totaalplaatje. Een groeps- en hospitalisatieverzekering, een smartphone met abonnement, maaltijdcheques en eventueel een bedrijfswagen met tankaart tellen op het einde van de rit flink door. En dan zwijgen we nog over de zaligheid van extra vakantiedagen, dat is toch ook wat waard.