Hoe je je kan onderscheiden van andere sollicitanten

jun 30, 2023

Hoe we het ook draaien of keren, een sterk CV en een goede motivatiebrief blijven belangrijk om een nieuwe job te vinden. Of je nu op zoek bent naar je eerste uitdaging of je carrière een ander wending wil geven, deze tools zijn vaak de eerste stap van het sollicitatieproces.

Omdat we weten dat het uitdagend kan zijn om een CV te maken waarmee je opvalt, geven we een aantal tips en richtlijnen mee om de aandacht van werkgevers te trekken.

Een sterk CV opstellen

Een sterk CV is een belangrijke sleutel in je zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Dit is immers het eerste wat werkgevers te zien krijgen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je CV opvalt tussen de stapel en dat je de aandacht van een potentiële werkgevers trekt.

Wij geven enkele tips mee voor een document dat eruit springt:

 • Houd het kort en overzichtelijk
  Maak van je CV een beknopt en visueel aantrekkelijk document. Zorg dat het niet langer is dan twee A4-pagina’s en wees consistent in de lay-out en het lettertype. Ben je op zoek naar inspiratie? Gebruik de CV creator van SWOP: https://www.cvcreator.com/
 • Pas je CV aan op basis van je sollicitatie
  Je CV is een veranderlijk document. Zorg dat je het aanpast op basis van de vacature waarvoor je solliciteert. Kijk naar de vereiste vaardigheden in de vacature en zoek gelijkenissen met je eigen vaardigheden. Zet deze dan ook extra in de verf op je CV.
 • Gebruik de STARR techniek
  Gebruik concrete voorbeelden om aan te tonen hoe je bepaalde vaardigheden in het verleden hebt ingezet en ontwikkeld. De STARR techniek is hier uiterst geschikt voor.
  TIP: de STARR techniek is ook ideaal om toe te passen tijdens een sollicitatiegesprek!
 • Wees specifiek over je werkervaring
  Beschrijf je werkervaring op een specifieke en duidelijke manier. Geef aan welke verantwoordelijkheden je had en wat je bereikt hebt. Gebruik ook hier concrete voorbeelden. Wil je hier het verschil maken? Geef zelf al duiding bij de reden van vertrek.
 • Vermeld opleidingen en cursussen
  Vermeld je opleidingen en cursussen, inclusief de naam van de instelling en de data. Geef ook aan welke vaardigheden je hebt opgedaan.
 • Gebruik actieve taal
  Gebruik actieve taal in je cv om je vaardigheden en ervaring te beschrijven. Gebruik sterke actiewerkwoorden zoals ‘beheerd’, ‘georganiseerd’ en ‘gecoördineerd’.
 • Een summary en foto maken het verschil
  Schrijf een summary waarin jij jouw unieke kwaliteiten in de verf zet. Kies ook voor een professionele foto. We zien dat dit nog steeds heel belangrijk is.

Voorbeeld van een summary:
“Techniek in combinatie met het menselijke aspect maakt mijn werkveld zo interessant. Ik ben een gedreven professional met een doelgerichte en sterke focus op kwaliteit. Mijn toegevoegde waarde bij een bouworganisatie is mijn jarenlange ervaring in de bouw, van werkvoorbereiding tot projectadvies.”

Als je bovenstaande tips volgt, kan je een CV opstellen dat in het oog springt en een bedrijf overtuigt dat ze jou moeten uitnodigen voor de vacature.

Schrijf een overtuigende motivatiebrief

Een overtuigende motivatiebrief kan het verschil maken bij het vinden van een job. Het is jouw kans om jezelf te verkopen aan de werkgever en te laten zien waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Hier zijn enkele tips om een succesvolle motivatiebrief te schrijven:

 • Trek de aandacht
  Zorg voor een paar knallende openingszinnen waar de goesting van af loopt. Maak je motivatie meteen duidelijk.
 • Maak het persoonlijk
  Begin je brief met een persoonlijke aanhef gericht aan de juiste persoon, in plaats van een algemene aanhef zoals “geachte heer/mevrouw”. Vaak staat onderaan de vacature de juiste contactpersoon vermeld. Is dat niet het geval, ga dan op LinkedIn of op de website van het bedrijf op zoek naar de verantwoordelijke voor het wervingsproces. Zo laat je zien dat je moeite hebt gedaan om de juiste persoon te vinden en dat je echt geïnteresseerd bent in de job.
 • Vertel waarom jij de juiste kandidaat bent
  Gebruik de motivatiebrief om uit te leggen waarom jij de juiste persoon bent voor de job. Geef specifieke voorbeelden van hoe jouw vaardigheden en ervaring overeenkomen met wat er in de jobaanbieding gevraagd wordt. Ook hier kan je de STARR techniek toepassen.
 • Wees beknopt en specifiek
  Houd je brief kort en bondig. Werkgevers hebben vaak veel brieven te lezen, dus zorg ervoor dat je de belangrijkste informatie over jezelf in een paar alinea’s kan samenvatten. Vermijd ook clichés en wees specifiek over wat je hebt gedaan en bereikt in eerdere jobs. Originaliteit en humor maken ook vaak het verschil.
 • Geef aan waarom je interesse hebt in het bedrijf
  Zeg in je brief waarom je specifiek bij hun bedrijf solliciteert. Sluit je je volledig aan bij de missie of visie, kan je je vinden in de bedrijfscultuur, … laat dit dan weten in je motivatiebrief.
 • Vraag om een gesprek
  Sluit je brief af met een call to action: vraag om een gesprek. Laat de werkgever weten dat je hen graag overtuigt in een gesprek.

Hoe SWOP je kan helpen in je zoektocht naar een nieuwe uitdaging

Solliciteren wordt makkelijker dankzij de SWOP app, waar je in één oogopslag alle openstaande vacatures bij jou in de buurt kan zien. Door onze gebruiksvriendelijke interface en handige filters vind je snel de juiste jobaanbiedingen en kun je direct beginnen met werk zoeken. Heb je een interessante vacature gevonden? In SWOP sla je gemakkelijk verschillende CV’s op. Je kan ervoor kiezen om bij elke sollicitatie een (aangepast) CV mee te sturen.

Niet overtuigd van ons job aanbod? Geen probleem, onze carrièreplanners staan hier voor je klaar voor een informele babbel met een kopje koffie.

Apple store SWOP
Google Play SWOP